-
Erasmus+ Staj Hareketliliği Programı nedir?
Yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede veya organizasyonda mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Erasmus+ staj hareketliliği ile öğrenci, bir Avrupa ülkesinde, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde eder.
-
Zorunlu stajı olmayan bölümlerde faaliyetten faydalanabilir mi?
Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır.
-
Hangi tarihler arasında staj yapabilirim?
Başvuru yaptığınız dönemin çalışma takvimini inceleyiniz.
Çalışma takviminde yazan tarihler içerisinde en az 2 ay, en fazla 12 ay olarak gerçekleştirilebilir. Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak daha fazla sayıda öğrencinin programdan faydalanmasını sağlamak amacıyla tüm hibeli staj faaliyetleri 3 ay ile sınırlandırılmıştır. Ancak dönem sonunda artan hibe olması durumunda kalan hibe ve uzatan öğrenci süresine göre aylık hibe verilmesi söz konusu olabilir. Hibeli staj süresi 2 aydan eksik olamaz.
-
Bir öğrenci olarak, öğrenim ve staj faaliyetlerden ne kadar süre ile hibeli olarak yararlanabilirim?
Bir öğrencinin, her bir eğitim kademesinde (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora) ayrı ayrı hibeli ya da hibesiz toplamda 12 ay olmak üzere Erasmus+ programından faydalanma hakkı bulunmaktadır. Öğrenciler, bu haklarını isterlerse Erasmus+ öğrenim hareketliliği, isterlerse Erasmus+ staj hareketliliği kapsamında kullanabilir.
Örneğin, bir lisans öğrencisi 6 ay Erasmus+ öğrenim hareketliliğinden, 6 ay da (3 ayı hibesiz olarak) Erasmus+ staj hareketliliğinden faydalanarak hakkı olan 12 ayı Erasmus+ öğrencisi olarak tamamlayabilir (Örnekte belirtilen süreler, öğrencinin tercihine göre değişiklik gösterebilir).
-
Erasmus+ Staj Hareketliliği Programından birden fazla faydalanabilir miyim?
Öğrenci isterse 12 aylık hakkını 3 ay süreyle 4 farklı başvuru döneminde kullanabilir.
Benzer faaliyetlerden daha önce yararlanmamış öğrencilere öncelik tanınması konusunda, programlardan mümkün olduğu kadar fazla sayıda kişinin yararlanabilmesi amacıyla, daha önce Erasmus+ hareketlilik faaliyetinden yararlanmış öğrenciler yerine, hiç yararlanmamış öğrencilere öncelik verebilecektir. Erasmus+ döneminde öncelik uygulamasının, öğrenci seçimlerinde kullanılacak puanın hesaplanmasını takiben, daha önce faaliyetten faydalanan öğrencilerden 10 puan düşülmesi şeklinde kullanılacaktır.
-
Hibesiz olarak staj hareketliliğinden faydalanabilir miyim?
Öğrenciler istedikleri takdirde hibe almaksızın Erasmus+ öğrencisi olabilirler. Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli Erasmus+ öğrencileriyle aynı süreçten geçer.
-
YDYO(COPE), YDS, TOEFL gibi bir dil puanımız mevcut ise, yine de yabancı dil sınavına girmemiz gerekiyor mu?
Üniversite tarafından eşdeğerli kabul edilen YDS, TOEFL… gibi sınav skorları staj başvurularında kullanılabilir. Yabancı dil eşdeğerlik tablosunu web sayfamızda bulabilirsiniz.
-
Hibemi nasıl alabilirim?
Seçilen öğrencilerle hesaplanan azamî hibe miktarını içeren Staj Hareketliliği Sözleşmeleri imzalanır. Sözleşmede belirlenen azamî tutara ilişkin ödemeler iki taksitte yapılır:
• Öğrenci staj yapacağı işletmeye gitmeden önce ilk ödeme olarak, öngörülen faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin en çok %80’ine kadar olan bir miktar ödenir.
• %20’si, staj dönemi sonunda, “katılım belgesi”nde ve pasaport giriş/çıkış tarihlerinde yer alan kesin gerçekleşme süresi ve öğrencinin başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur.
Ödemeler Avro cinsinden yapılır.
-
Sigorta yaptırmak zorunda mıyım?
Yurtdışında Erasmus+ staj faaliyeti gerçekleştirilebilmesi için aşağıdaki sigortaların staj yapılacak kurum ya da sizin tarafınızdan yaptırılması gerekmektedir.
• Sağlık Sigortası Teminatı (Health Insurance Coverage)
• Mesuliyet sigortasını (Liability Insurance)
• Kaza Sigortası Teminatı (Accident Insurance Coverage)
-
Staj süremi uzatabilir miyim?
Süre uzatılması yalnızca mevcut proje dönemi süresi içerisinde gerçekleşebilir. Süre uzatması gerçekleştirilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:
1. Uzatma işlemi faaliyet bitmeden 1 ay önce yapılması ve gerekli belgelerin (Kabul Mektubu, LAT, YKK) hazırlanmış olması gerekir.
2. Süre uzatımının mevcut dönemi aralıksız takip etmesi (tatiller ve dönem araları aralık olarak kabul edilmez.)
3. Uzatılan süre içinde bulunulan proje dönemi bitiminden sonraya sarkamaz
4. Öğrenciyle imzalanan sözleşmede belirtilen azami hibe miktarında farklılık oluşacaksa bu durumda öğrenci ile ek sözleşme yapılmalıdır.
Öğrenim veya staj faaliyeti gerçekleştirmek üzere gönderilmiş öğrencilerin faaliyetleri devam ederken birleştirilmiş faaliyetten yararlandırılmak üzere süreleri uzatılamaz; Öğrenim süresi, öğrenimin devamı için uzatılabilir; staj süresi, stajın devamı için uzatılabilir.
-
Ev sahipliği yapan kurum ya da kuruluş tatile girerse ne olur?
Staj yaptığınız kurum staj süresi içinde 1 hafta veya daha fazla süre tatile girerse; tatil sonrasında eksik günlerinizi tamamlamanız gerekir, bu nedenle firmamın tatile girip girmeyeceğini önceden öğrenilmelidir.
-
Kendi bulduğum staj yerine gidebilir miyim?
Öğrenciler yükseköğretim kurumları tarafından önerilen yerlerde staj yapabilecekleri gibi, staj yerlerini kendileri bulabilirler.
Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Bu çerçevede, uygun bir işletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir.
Staj faaliyetinde bulunulacak yurtdışındaki kurumun yükseköğretim kurumu olması halinde, yapılacak çalışma akademik anlamda bir öğrenme faaliyeti olmayıp kurumun genel idaresine yönelik birimlerde çalışma deneyimi elde edileceğinden, söz konusu kurum üniversite olarak değerlendirilmemektedir ve kurumun Erasmus+ Üniversite Beyannamesi sahibi olması şartı aranmaz.
-
Hangi kuruluşlar Erasmus+ staj faaliyeti için uygun değildir.
Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları (bk. https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_en )
AB programlarını yürüten Ulusal Ajans vb. kuruluşlar.
-
Staj hakkı kazanmak için ne yapmam gerekir?
Fakültenizden staj yapmanızın uygun olduğuna dair yönetim kurul kararı çıkması ve başvuru için gerekli şartları yerine getirmeniz gerekir.
-
Erasmus+ öğrenci hareketliliğinden faydalanmadan önce yabancı dilimi nasıl geliştiririm. Bu konuda üniversitem ne gibi yardımda bulunabilir?
Yurt dışına gidecek öğrencinin belirli bir düzeyde yabancı dil bilmesi gerekir. Bunun gidilecek ülkenin dili olması şart olmayabilir. İngilizce dili Avrupa ülkeleri içinde büyük ölçüde birleştirici bir dil olmakla birlikte bazen gidilen okuldaki eğitim dilinin bilinmesi de gerekli olabilmektedir. Bu nedenle, öğrenciler gidecekleri ülkenin ve alacakları eğitimin dilinin ne olduğu konusunda faaliyet başlamadan önce emin olmalı ve dil becerilerini geliştirmeye çalışmalıdırlar. Yurtdışına gitmek üzere seçilen öğrenciler dil konusunda kendilerini bir miktar daha geliştirmek isterlerse dil konusunda bir destek sağlayıp sağlayamayacağı konusunda Uluslararası İlişkiler Biriminden bilgi almaları gerekmektedir.
-
Mezun öğrenciler staj faaliyetinden faydalanabilirler mi?
Yeni mezunların öğrenci staj faaliyetinden faydalanabilmelerine imkân tanınmıştır. Bu husus, öğrencilik statüsü devam ederken staj programına başvuru yapan öğrencilerin mezuniyetlerinden sonraki 1 yıl içerisinde, 2-12 ay süre ile staj hareketliliği yapabilmelerine imkân vermektedir. Öğrenci, mezuniyet sonrası staj faaliyetinden yararlanmak istiyorsa, öğrenciliği devam ederken yükseköğretim kurumuna başvurmalı ve seçilmelidir. Mezuniyet sonrası başvuru kabul edilmemektedir.
-
Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus+ programından faydalanmasına mani midir?
Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus+ programından faydalanmasına engel değildir. Öğrencilerin genel ve özel şartları sağlamaları durumunda, psikolojik olarak değişimden yararlanmasının uygun olmadığına ancak hastane raporu ile karar verilebilir.
-
Staja gitmekten vazgeçersem ne olur?
Seçilen öğrenciler eğer hareketlilik faaliyetine katılmaktan feragat etmişlerse haklarından feragat ettiklerine dair dilekçe alınır.
-
Staja gittikten sonra erken dönersem ne olur?
Öğrenci 2 aylık zorunlu stajını mücbir sebepler (zorunluluk sebepleri, ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) tamamlamadan dönerse aldığı hibeyi iade eder. Mücbir sebep varsa yurt dışında kaldığı süre kadar hibe alıp varsa fazlasını iade eder.
-
Konaklama ile ilgili olarak bana kim yardımcı olabilir?
Faaliyetlerinden faydalanacak kişilere kalacak yer ayarlanması yükseköğretim kurumlarının sorumluluğunda değildir.
-
Vize işlemlerinde bana kim yardım edebilir?
Vize işlemleri yararlanıcıların yükümlülüğündedir. Vize başvuru sırasında, gidilecek ülkenin konsolosluğu/büyükelçiliği tarafından talep edilen evrakların eksiksiz tamamlanması önemlidir. Programımız kapsamında hibe alan öğrencilere vize işlemlerini kolaylaştırmak amacı ile hareketlilik kapsamında seçildikleri ve aylık … kadar hibe alacakları şeklinde resmi yazı verilebilecektir.
-
Aynı zaman diliminde hem öğrenim hem de staj yapabilir miyim?
Erasmus+ faaliyetleri aynı zaman diliminde yapılmaz, bir faaliyet bittikten sonra diğerine başlamak gerekir. Öğrenim hareketliliği bittikten sonra Türkiye’ye dönmeden staja başlanabilir ya da staj bittikten sonra öğrenime başlanabilir.
-
Tanınma nedir?
Öğrencinin yurt dışında yaptığı staj Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından tam olarak tanınır. Öğrencinin müfredat programı kapsamındaki staj süresinin Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından tam olarak ve AKTS kredileri kullanılarak tanınır. Stajın müfredat programında zorunlu olmadığı hallerde ise, Eskişehir Teknik Üniversitesi tanımayı, yurt dışında geçirilen yerleştirme süresini Diploma Eki’ne kaydetmek suretiyle gerçekleştirir.
-
Aplication Form Nedir?
Uluslarası İlişkiler Biriminin internet sitesinde örneği bulunan form staj faaliyetinin başladığı ilk hafta içerisinde misafir olunan kuruma imzalatılır ve fax ya da e-posta ile Uluslararası İlişkiler Birimine gönderilir.
-
Staj Sertifikası (Traineeships Certificate) Nedir?
Staj yapılacak kuruluş tarafından hazırlanır. Öğrencinin staj süresince gösterdiği performansın bir değerlendirilmesidir.
-
Kabul Mektubu (Acceptance) Nedir?
Staj yapılacak kuruluş tarafından hazırlanır. Öğrencinin adı, soyadı, tckimlik numarası ve hangi tarihler arasında staj yapacağının belirtilmesi gerekir.
-
Mücbir sebep nedir ?
Mücbir sebep, tarafların kontrolleri dışında, taraflardan herhangi birinin Anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini engelleyen, tarafların hata veya ihmâlinden kaynaklanmayan ve alınacak her türlü tedbire rağmen önlenemeyeceği ispatlanabilen her türlü öngörülemez istisnai durum veya olaydır. Teçhisat veya malzemelerdeki arıza veya bunların temin edilmesinde gecikme, işverenle anlaşmazlık, grev veya mâli zorluk çekilmesi, yükümlülüğünü yerine getirmeyen tarafca mücbir sebep olarak öne sürülemez.
-
OLS Sistemi nedir?
Erasmus+ ile gelen yeni bir uygulama da Avrupa Komisyonu tarafından yapılandırılan OLS sistemidir. Bu sistem uyarınca öğrenciler faaliyet öncesi ve sonrasında online olarak yabancı dil sınavına tabi tutulurlar. Bu sınavların amacı hareketliliğin dil becerisine olan katkısını ölçmektir ve alınan sonuç öğrencinin sürece devam edip etmemesi üzerinde bir etkiye sahip değildir. Bununla birlikte sınavlara katılım zorunlu ve hibelendirilmeleri için gereklidir. Sınavlar UİB tarafından, süreli olarak öğrencilere tanımlanır. OLS sisteminin bir diğer boyutunu da online dil kursları oluşturmaktadır. Öğrencilere faaliyet öncesi girdikleri sınav sonrasında (üniversitemize tahsis edilen lisans sayısı oranında) online dil kursu tanımlanabilir.
Sınavlar ve kurslar Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen Almanca, Fransızca, İspanyolca, İngilizce, Hollanda dillerinde verilebilmektedir.